Digital marknadsföring – bästa tipsen och hetaste trenderna

Mats Ståhle är digital marknadsförare på JustValue och riktigt vass på det han gör. Vi är affärskollegor och så länge jag har känt honom har han alltid hamrat in sitt budskap om att man måste kunna sin branschs sökord på Google. Numera är det ju inte bara Google som regerar, de sociala mediernas spridning ger helt nya möjligheter. Jag har själv upplevt vilken genomslagskraft ett Facebookinlägg som delas och börjar leva sitt eget liv, kan få. Jag tog ett snack med Mats och frågade om hans bästa tips inom digital marknadsföring.

“Det är viktigt att göra saker i rätt ordning”, säger Mats. Att skjuta från höften utan kunskap om hur målgruppen/kunderna konsumerar, är bortkastat.

Här är Mats bästa tips på hur man ska komma igång om man vill bli mer aktiv inom digital marknadsföring:

  1. Definiera dina kunders konsumtionsvanor. Gör grundlig research – du kommer långt med att ha ett Google Analytics-konto kopplat till din hemsida. Där kan du se vilka sidor de besöker, när de är där, hur länge de stannar, hur stor andel som är män och kvinnor, vilka intressen de har osv. Jobba sedan med att modifiera rubriker och innehåll på din sida och se om det ger effekt.
  2. Titta på din bransch i stort, vilka sökord är förknippade med just din bransch? Genom att starta upp ett AdWords-konto kan du köra kampanjer på olika ord och se vad effekten blir. Testa och testa igen. Lär känna din målgrupp!
  3. Content is king! Det är hetare än någonsin med innehåll. Människor läser mer omfattande material än någonsin. Någon har sagt att vi idag får mer information till oss på en enda dag än många människor fick under en hel livstid på 1800-talet. Skriv rubriker som griper tag och fångar. Människor gillar att läsa berättelser som består och utvecklas. Titta på hur ett Twitterflöde ser ut – ta efter den korta och sammanfattande formen i rubrik och ingress, men var inte rädd för att skriva långt – om du har något bra att säga. Och sist men inte minst: tänk på sökorden, de ska finnas med i ditt innehåll.

Mats Ståhles trendspaning

Vad är hetast just nu inom digitalt innehåll?

  1. Mobilen kommer på första, andra och tredje plats. Alla använder mobilen, den har redan slagit dator- och tv-användningen med hästlängder – en utveckling som bara kommer att bli ännu tydligare. Därför: mobilanpassa ditt innehåll nu!
  2. Instagram har seglat upp som en ytterst viktig kanal och det är här man når kvinnorna. 8 av 10 Instagramanvändare är kvinnor. Det är det enda sociala mediet där kvinnor dominerar. Mode- och kosmetikbranschen gör rätt i att värdera Instagram som den viktigaste marknadskanalen.
  3. Rörligt innehåll. Om du redan har bra kläm på dina viktigaste sökord och Google gillar det du skriver är det hög tid att dominera även den rörliga scenen. Skaka liv i din Youtubekanal och börja använda den frekvent. Folk gillar rörligt innehåll.

Tidningsklipp Privata affarerNär det gäller bilder har jag och Mats Ståhle gjort flera jobb tillsammans för några olika kunder. Jag gillar hans sätt att tänka runt bilder, även där jobbar han med sökord.

“Jag har tagit för vana att förse Tommy med ett gäng sökord som jag vet är väldigt relevanta för vår gemensamma kund. Sedan ber jag honom associera runt de orden och ta bilder för kundens räkning. Det har blivit riktigt, riktigt bra”, säger Mats.

När det gäller profilbilder på sig själv har Mats en tydlig idé om hur han vill uppfattas och vad han ska associeras med. Bilden nedan har jag tagit på Mats för en tidningsartikel i Privata Affärer som publicerades i veckan. Tyvärr blev bilden för hårt beskuren i artikeln, men här nedan ser ni originalet.

“Jag vill inte bli associerad med det traditionella IT-skrået, utan visa att jag rör mig över alla möjliga branscher, och har förståelse för kundens affärsverksamhet. Därför känns den genuina miljön mitt i prick – det är den rätta känslan i bilden som Tommy har tagit och självklart kommer jag att använda bilden för min egen marknadsföring, avslutar Mats. 

Mats Stahle

 

Glöm inte att kolla Pro-Skins alternativ, du hittar de bästa speltjänsterna.

5 thoughts on “Digital marknadsföring – bästa tipsen och hetaste trenderna”

Leave a Reply