Peter Watz – grillmästaren med glödhett uppdrag

Peter Watz
Midsommarafton med grillmästarn! För att få en häftig bildeffekt använde vi tändvätska – något som annars bör undvikas i grillsammanhang.

– Jag blir alldeles i eld och lågor – eller ska jag säga rökig – när jag tänker på grillning!

Grilloraklet Peter Watz har på kort tid seglat upp som ett av de riktigt stora namnen i grill-Sverige. Han har kommit till en punkt där fritidsintresset också har blivit något han delvis jobbar med.

Ikväll, den 1 juli, bjuder Peter in till Årets Stora Grillfest – ett evenemang som han och familjen håller hemma i villan. Festen firar snart 20-årsjubileum och Peter och hans fru Sarah bjuder in vänner, bekanta och affärskontakter med familjer. I år räknar de med att uppåt 120 personer kommer, och då vankas det förstås läckert grillade rätter.

– Det är ett fint sätt att knyta djupare kontakter, kanske samarbeten, men även visa vad vi kan leverera. Man kan hyra in mig som grillmästare till företagsevenemang, mässor, fester och så vidare, förklarar Peter.

Men var denna fascination för grillning kommer ifrån kan man undra:

– Ja du, det är väl min inneboende förkärlek för eld. Redan som barn älskade jag att leka med eld och som vuxen har jag alltid gillat att grilla, men det var väl för sådär 5-6 år sedan som jag blev riktigt besatt. Det är möjligt att det var en tidig 40-årskris, skämtar Peter.

Det var också då han startade grillbloggen.nu. Han hade redan fått frågor från vänner och bekanta, och även från människor han inte ens kände, om allehanda grilltips.

– Jag insåg att mitt fritidsintresse började utvecklas till en affärsidé, inte minst när riktigt stora leverantörer kontaktade mig och undrade om de kunde annonsera på bloggen.

Peter har dock som policy att han bara skriver om produkter han själv föredrar och känner att han vill rekommendera.

– Jag måste kunna stå för det jag skriver, annars är det ingen vits.

Grillbloggen har den senaste månaden haft över 9000 besökare och siffran ökar stadigt. På Facebook finns två stora grillgrupper som Peter samarbetar med, men det är grillbloggen.nu som får hans största omsorg. Där samlar han nyheter, tester, recept och grilltips.

Just nu, när TV4 kör programmet ”Grillmästarna”, har Peter en självklar roll i och med att han skriver referat från programmen, följer med på vissa av inspelningarna och gör intervjuer med deltagarna. Det är något som både produktionsbolaget Titan, TV4 och deltagarna välkomnar, eftersom det ger en god spridning och publicitet. Peter ansökte till programmet och togs ut tillsammans med 21 personer av de 1000 sökande. När de sista åtta skulle castas snubblade han på målsnöret, men det är inget han hänger läpp för.

– Jag har en väldigt bra relation med både produktionsteamet och deltagarna, och får som sagt ändå vara med på ett hörn.

Peter har varit egenföretagare så länge han kan minnas. Han och Sarah, hans fru, driver till exempel digitalbyrån Pixpro sedan 2003. De kan affärsutveckling, marknadsföring och sälj speciellt i sociala kanaler och på nätet. När Peter och Sarah är ute och föreläser kan de använda arbetet med Grillbloggen som ett gott exempel. De visar hur man flätar ihop blogg med liveevents med facebook med video med Instagram, och så vidare.

– Med Grillbloggen har vi använt alla kanaler och kan i detalj visa hur vi har tänkt och hur trafiken och kännedomen om oss växer. Dessutom handlar det om något alla kan relatera till, nämligen mat, och det gör det till ett både trevligt och avväpnande exempel, sammanfattar Peter.

Peters bästa grilltips för Svenssongrillaren:
  • Köp en lite bättre klotgrill med lock.
  • Använd inte tändvätska, utan köp ett tändrör istället.
  • Använd en bra grilltermometer.
  • Undvik oljebaserade marinader och grilloljor, de brinner, använd istället en torr kryddblandning.
  • Om du använder en glace, gör det bara på slutet av grillningen, sockret i glacen gör att det du grillar lätt blir bränt.
  • Köp lite dyrare råvaror, unna dig en fin entrecote för 400-500 kr kilot, kanske en gång i månaden – skillnaden är slående.

Se Grillbloggen.nu för fler tips

Text: Linda Linnskog Rudh
Foto: Tommy Jansson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *