Ett ovanligt projektarbete

Jag får tag på Mats Goldberg en måndag kväll vid 19-tiden, då har han precis klivit upp ur Dalälven efter ca 7 timmars simning.

CF012239
Mats Goldberg, Dalälven Swim.

Vem är du Mats Goldberg som gör en sån här knasig grej som att simma 50 mil?

Jag är en nyfiken, vetgirig och kunskapstörstande person som älskar äventyr, svarar han.

  • Det här projektet Dalälven Swim att simma utmed Dalälven har grott i mig under flera år och nu har det blivit av. Jag startade i Idre 2 juli och ska vara i mål 4 augusti i Furuviksparken så utav de 50 mil som jag ska simma så tror jag att jag har avverkat ca 35 nu.

Mats berättar att det hela började med att en gymnasiekamrat till honom paddlade längst hela svenska kusten och de skämtade om att det skulle vara häftigt att utmana sig själva och simma samma sträcka.

  • Jag kunde inte släppa tanken på det här med simningen och det blev som ett tyst projekt inom mig. Att få göra något som ingen annan gjort och få utmana mig själv har alltid intresserat mig. Jag vill vara en inspirationskälla för andra människor, både i det stora och lilla.

När gymnasietiden var slut började Mats intressera sig för Triathlon och gick med i Lidingö Triathlon klubb. Distanserna cykling och löpning tyckte han var ok men det där med simning i öppet vatten skrämde honom.   – Det lustiga var att det var just simning jag hade mest fallenhet för, säger Mats.

När Mats flyttade från Stockholm till Dalarna 2012 så bodde han nära Dalälven och lekte mycket med barnen vid älven.

  • I och med att vi var så mycket vid älven och lärde känna den så lärde jag mig också att uppskattade den mer och mer. Då kom också tankarna tillbaka om att simma utmed kusten. 

Mats sökte en äventyrsutbildning på Adventure Academy och blev antagen. Där skulle ett eget sommaräventyr genomföras och Mats visste direkt att han så klart skulle satsa på ett simäventyr utmed Dalälven. I samma veva fick han veta att det varje år har arrangerats ett Älvstädar-SM där lokala idrottsföreningar plockar skräp utmed älven. – Då föll sig valet naturligt till min simning utmed älven och kopplingen till Håll Sverige Rent blev självklart.

  • I mitt sim projekt vill jag försöka knyta samman näringsliv, föreningsliv och kommunala organisationer till att arbeta tillsammans och förbättra både näringslivet och befolkningstillväxten i Dalarna. Precis så var det för länge sen när Dalälven hade Sveriges största flottningsverksamhet och det fanns en sammanhållning mellan kommuner och olika bygder.

Hur ser en dag ut för dig nu när du simmar?

  • Jag kliver i vattnet vid 10-tiden och tar ca en timmes lunchpaus. Sen fortsätter jag att simma men tar korta pauser för att dricka vatten varje timme. Så det blir ca 6-7 timmar per dag som jag är i vattnet.

Men du har väl någon med dig hela tiden?

  • Ja oftast har jag en följekajak som paddlar vid min sida. Men det händer att jag är helt själv också.  Då simmar jag inte utan paddlar kajaken istället.  Helst vill jag ha någon med mig för min egen trygghets skull.

De som följer Mats i kajaken är personer han fått kontakt med via facebook eller tidningsartiklar. De följer med ett dygn eller flera och sen kommer någon annan engagerad person och ställer upp. På kvällarna tältar de tillsammans utmed älven.

Hur känns kroppen då?

  • Ja, förutom skavsår i nacken och under armhålorna och sönderbitna anklar från knott och mygg så är det ok. Visst känner jag en ständig värk i kroppen men det har jag vant mig vid nu.  Vid ett tillfälle trampade både jag och min följeslagare på en spik när vi klev iland och det blev lite dramatiskt. Men vi fick snabb hjälp från en vårdcentral.

Mats berättar att han är helt förstummad över människors godhet och givmildhet. – De delar med sig av både boende, mat och sin egen tid och det är en underbar känsla att få ta del av det.

Det som har påverkat mig mest är det otroliga engagemang som finns från alla fantastiska människor!

Mats Goldberg, Dalälven Swim.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *