KOKA KOTTAR

Uppfinnare Robert Kraft.

Uppfinnarjockes arvtagare!

Han lever inte i ett laboratoriehus i Ankeborg som Uppfinnarjocke och har ingen robot som medhjälpare. Han har heller inte behövt ersätta köpare för att uppfinningen har förödande effekter som han inte talat om.  För Robert Krafts uppfinningar fungerar!

Robert Kraft är alltså uppfinnare precis som Uppfinnarjocke!

  • Jag har varit en lösningsorienterad person sen barnsben och konstruerade allt från linbanor mellan grannhuset till olika påhittiga kojor. Ett minne som har etsat sig fast är när jag var 5 år och flyttade legobitar fram och tillbaka med fingret och funderade varför de inte förflyttades av sig själv när jag tog bort fingret.

Roberts pojkdröm var att få kalla sig uppfinnare. – Man behöver inte vara galen som Uppfinnarjocke och utveckla konstiga maskiner och kemiska preparat som har enastående egenskaper. För mig handlar det om att hitta lösningar på vardagsproblem.

Under många år jobbade Robert inom läkemedelsindustrin och genom sin uppfinnesrikedom löste han olika forsknings- och affärsprocesser till att bli mer innovativa. Till slut ledsnade han, tog 3 års pappaledighet och lovade sin fru att hålla sig på mattan och inte riskera familjens ekonomi och välstånd med massa galna idéer.

  • Jag höll löftet en tid men sen kom tankarna smygande på nya projekt och Braskotten var en av idéerna.

I en Damtidning läste han ”Veckans husmorstips” som handlade om att hämta kottar i skogen, droppa stearin över och använda dem för att tända brasor. Robert testade tipset men det fungerade inte. Han var besatt av tanken att idén skulle lyckas och experimenterade med olika kokningsprocesser, temperaturer och ingredienser. Efter flera hundra försök fick han fram det perfekta receptet för Braskotten.

  • När jag höll på som mest med att koka kottar på garageuppfarten började min fru ledsna och tyckte att nu var det nog dags att skaffa ett jobb igen.

Kotteprojektet lades på is och Robert fick jobb inom läkemedelsindustrin i Schweitz under några år. 

Efter en brainstorming med tre andra entreprenörer togs projektet om Braskotten upp igen. Uppfinningen var i stort sett klar och efter en del jobb med hur den skulle förpackas kom de fram till att kottarna skulle ligga i en exklusiv och snygg låda.

Braskotten är tillverkad av en ren naturprodukt från tallskogarna i Västernorrland, stearinet i kottarna från Svanenmärkta Delsbo Candles och läderhandtaget från en gammal skinnsoffa som skänktes bort på Blocket. – Vi har räknat ut att soffan räcker till 17000 läderhantag, säger Robert.

Idag säljs Braskotten på Naturkompaniet, olika inredningsbutiker och florister och återförsäljare i hela Centraleuropa.  Förra veckan visades den också på Formex mässan.

I höst lanserar Robert ett rakhyvelsfodral som förlänger bladens livslängd genom att ett torkmedel i fodralet gör att luftfuktigheten sjunker och bladet håller sig skarpt. Den lösningen kom han på när hans båt hade möglat på insidan. – Jag googlade på hur möglet skulle kunna tas bort och hittade ett torkmedel som finns i en speciellt kattsand.

Robert fyllde båten med kattsand och det blev snustorrt. Hans nyfikenhet gjorde att han googlade mer på torkmedlet och fick fram att det även fungerade bra för rakhyvlar.

Med sin uppfinningsrikedom har han så klart fler projekt på gång och ett av dem är hur man ska kunna desinficera den gummerade ledstången på rulltrappor. Idén fick han efter flera USA besök och upplevelsen av amerikanarnas bacillskräck. – Tänk på alla dessa stora köpcentrum och många rulltrappor, så borde väl idén vara intressant och ge stor genomslagskraft, säger Robert.

Ja, man kan inte annat än önska uppfinnar Robert lycka till med alla projekt!

Kotten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *