Ingen jävla Jante.

Erik Drakenberg – ingen jävla Jante!

  • ”Jag brukade säga till mina elever att Du är det bästa av det bästa sedan The Big bang, försök bevisa motsatsen”.

Erik Drakenberg är en oerhört inspirerande person som har många människors välmående på sitt samvete. Att entusiasmera andra till att utmana sig själva och göra sånt som får dem att må bra, det är Eriks drivkaft. Idag driver Erik företaget Goodsailing som levererar just det de heter – till företag och privatpersoner. De seglar med 1 till 200 personer i en till tjugo båtar och arrangerar konferens, teambuildning, kickoff, möhippor och svensexor och mycket mer

Seglingen är något av en ”arvssynd”:

  • Min släkt har seglat i generationer, pappa, farfar, farfars far och så vidare. Jag har hört berättas när farmor föreslog att hon och farfar skulle köpa bil och farfar undrade ´Vad ska vi ha bil till när vi har båt, berättar Erik.

Erik, har hunnit med mer än de flesta och gör det också väldigt bra, något han inte sticker under stol med:

  • Ja, jag är bra, ingen jävla Jante här inte!

Det är just den inställningen han försökte ge sina elever när han jobbade som matte-,  biologi-, kemi-, fysik- och tekniklärare mellan -99 och -06. Han blev vald till skolans bästa lärare och beskriver känslan när alla elever i åk 9 ställde sig upp och applåderade honom. Han berättar också om en speciell händelse som berörde honom djupt:

  • Det var några år sedan och vi satt på en restaurang i Vaxholm, ett par vänner, min fru och jag. Då kommer en kille fram och säger: ’”Är det inte Erik?” och fortsätter ”Jag var din elev i skolan och jag skolkade ofta. Du var den enda läraren som stoppade mig i korridoren pratade allvar med mig och sa: Det är viktigt att du faktiskt är här, du lär dig inget hemma och här finns dina kompisar”. Killen sa att det förändrade inställningen till skolan. Han vände ner blicken och sa nästan lite förläget: Nu utbildar jag mig till psykolog. Det jag hade sagt hade gjort skillnad och det känns mycket bra, säger Erik.

Något som har påverkat Eriks liv i grunden är den olycka som han var med om i 19-årsåldern. Som den äventyrare han redan då var sysslade han med hängflyg och kraschade. Han komprimerade en kota och bröt av laminabenet på två kotsegment. Det var otroligt nära att han blev förlamad för livet. Rehabiliteringen blev lång och när den vanliga sjukvården hade gjort sitt hade han fortfarande svåra smärtor i ryggen. Lyckokastet var kontakten med en skicklig naprapat som hjälpte honom. Den ovärderliga hjälp han själv fick ville han på något sätt dela vidare. Han tänkte ”om det nu är så att jag har ont i ryggen resten av mitt liv så kan jag åtminstone hjälpa andra” Därför började han plugga på naprapathögskolan och var klar där 1995.

  • Jag träffade en person som gjorde extremt starkt intryck på mig, när jag gjorde mitt examensarbete. Han kunde läsa olika personers energi som en öppen bok. Han kände in den andra och kunde berätta sånt som man själv bara hade anat. Det mötet fick mig att söka djupare insikt om mig själv och hur ”allt” hänger ihop.


Erik har ett öppet sinne och väjer varken för andlighet och det man i folkmun kallar övernaturliga fenomen. Och på frågan om det finns någon religiös tro i grunden svarar han:

  • Jag tror på mig själv, alltså tror jag på Gud.

Förklaringen till detta kryptiska yttrande är att han ser alla människor som en del av skapelsen eftersom vi som lever på jordklotet idag har genomgått miljarder år av evolution. Alltså måste vi helt enkelt vara det bästa av det bästa.1994 utbildade Erik sig hos den kände psykologen Lars-Eric Unestål som var tidig med att introducera mental träning för idrottare i Sverige. Personlig utveckling genom mental träning är något Erik ständigt jobbar med, både för egen del och när han undervisar i seglingssammanhang eller som massageinstruktör på Hälsoteket i Solna. Hans egen största utmaning är att påminna sig själv om att vara ödmjuk.

  • Jag är som sagt långt ifrån ödmjuk men jag försöker verkligen, eftersom det blir så mycket trevligare i kontakten med andra människor. För att verkligen ge mig själv en ordentlig läxa (när jag gick långt över gränsen) slutade jag dricka kaffe under ett år, det var kämpigt, men karaktärsdanande, berättar han.